Праект партала
Простыя рэчы Кава з бурака, ігрушы, тапінамбуру…9

У ХІХ стагоддзі кава на нашых землях стала сімвалам годнага жыцця. Узніклі свае спосабы прыгатавання і пэўныя цырымоніі ўжывання напою. Піша Людміла Жук з музея-запаведніка «Нясвіж».

Фота FabrikaSimf, Shutterstock.com.

На мяжы XIX—ХХ стагоддзяў у Еўропе было зарэгістравана больш за 185 патэнтаў для кавамолак. Не ўсе з іх прыжыліся, аднак цяпер усе яны з’яўляюцца прадметамі калекцыянавання. У фондах Нацыянальнага гісторыка-культурнага музея-запаведніка «Нясвіж» захоўваюцца кавамолкі і кухонныя млынкі, якія, мяркуючы па фізічным стане, выкарыстоўваліся ў хатняй гаспадарцы не адно дзесяцігоддзе....

Людміла Жук

Гэты артыкул платны.

Каб прачытаць, трэба быць падпісчыкам ці аплаціць доступ.

Каментары
Жвір / Адказаць 06.01.2020 / 21:32

Не, ну, ясна, што былі розныя прылады, якія малолі рознае зерне, у тым ліку й каву. Мяркую, што звычайны галяндскі млын таксама змалоў бы каву, ня горш за пшаніцу. А вось як гатавалі каву карэнныя жыхары лацінскай амэрыкі, і, калі малолі, дык як ?

1
Satan / Адказаць 06.01.2020 / 22:43

Жвір , изначально зерна не мололи. Цельными заваривали. А когда придумали молоть... ну как? Как и всё в те времена. Ступа с пестом, берешь и давишь. Помол, конечно, мелким никак не получится, но приложив усилие переломаешь зерна.

1
Жвір / Адказаць 06.01.2020 / 23:10

Satan ,<------- Не, Сатан, ня так. Зерне не варылі, і ў ступе не таўклі, яго малолі прыладамі, кшталту жорнаў. А каву варылі (як і чакаляту, дарэчы)) у якасьці лекаў. Я ў гэтым упэўнены !

1
каментаваць

Націсканьне кнопкі «Дадаць каментар» азначае згоду з рэкамендацыямі па абмеркаванні

СПЕЦПРАЕКТ0 матэрыялаў